DKB GAYRİMENKUL İNŞAAT DEKORASYON YATIRIM DANIŞMANLIĞI
  • Ana Sayfa
  • GAYRİMENKUL
    • BULUNDUĞUMUZ PROJELER
  • MİMARİ PROJELER
  • YATIRIM DANIŞMANLIĞI
  • EMLAK HABER
  • İLETİŞİM
  • Daha fazlası
    • Ana Sayfa
    • GAYRİMENKUL
      • BULUNDUĞUMUZ PROJELER
    • MİMARİ PROJELER
    • YATIRIM DANIŞMANLIĞI
    • EMLAK HABER
    • İLETİŞİM
  • Giriş Yap
  • Hesap Oluştur

  • Rezervasyonlar
  • Hesabım
  • Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:

  • filler@godaddy.com


  • Rezervasyonlar
  • Hesabım
  • Oturumu kapat

DKB GAYRİMENKUL İNŞAAT DEKORASYON YATIRIM DANIŞMANLIĞI

Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:

filler@godaddy.com

  • Ana Sayfa
  • GAYRİMENKUL
    • BULUNDUĞUMUZ PROJELER
  • MİMARİ PROJELER
  • YATIRIM DANIŞMANLIĞI
  • EMLAK HABER
  • İLETİŞİM

Hesap


  • Rezervasyonlar
  • Hesabım
  • Oturumu kapat


  • Giriş Yap
  • Rezervasyonlar
  • Hesabım

Türk vatandaşlığına kabul şartlarında değişiklik

Yeni Düzenleme :

 Yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçiş şartları 13 Nisan'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrasında, “Vatandaşlık hakkı kazanmak için satın alınması gereken gayrimenkul bedelinin 400 bin dolara çıkarılması kararı alındı” haberleri medyada yer aldı. 


Yeni yönetmeliğe göre vatandaşlık şartları

Resmi Gazete'de şöyle: 


 Karar Sayısı: 5554Ekli “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in yürürlüğe konulmasına, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 46.maddesi gereğince karar verilmiştir.

12 Mayıs 2022 TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 

MADDE 1– 11/2/2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “250.000” ibareleri “400.000” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2– Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (O bendi eklenmiş ve aynı maddenin onuncu fikrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“f) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.”“(10) İkinci fikranın (b), (ç), (d), (e) ve (O bentlerinde belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankasına satılır. Satım sonucu; ikinci fıkranın (ç) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, ikinci fıkranın (d) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden Devlet borçlanma araçlarında, ikinci fıkranın (f) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar bireysel emeklilik sisteminde yer alan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda, üç yıl süre ile tutulur. Bu konuya ilişkin uygulama esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir.”

MADDE 3– Bu Yönetmeliğin; a) I inci maddesi yayımından I ay sonra, b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

MADDE 4– Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Dekorasyona Dair

Spot Eşya Nedir? Spot Eşya İle İkinci El Eşya Arasındaki Fark Nedir?

Spot Eşya Nedir? Spot Eşya İle İkinci El Eşya Arasındaki Fark Nedir?

Spot Eşya Nedir? Spot Eşya İle İkinci El Eşya Arasındaki Fark Nedir?

 

Günlük hayatta sık duymamıza  rağmen en çok kafa karıştıran tanımlardan biri spot eşya terimidir.  Bazıları spot eşyayı ikinci el eşya ile karıştırırken, bazıları da  kusurlu eşya ile aynı olduğunu iddia etmektedir.

Spot Eşya Nedir? Spot Eşya İle İkinci El Eşya Arasındaki Fark Nedir?

Spot Eşya Nedir? Spot Eşya İle İkinci El Eşya Arasındaki Fark Nedir?

 

Spot ürünler ve spot eşyalar kısaca, yetkili satıcının ihtiyaç fazlası, stok fazlası veya hafif  görsel kusurlar gibi çeşitli nedenler ile satılması zor olan ürünleri  yetkili mağaza satış değerinin altında bir fiyatla piyasaya sürmesi  sonucu oluşan pazar ürünlerine verilen isimdir. Bayi fiyatının altında  satılmasının ana nedeni budur.

Bu tanım gereği sadece kısa bir açıklama ile anlaşılabilecek bir konu  olmadığı için örnekle açıklamakta fayda var. Bunu şöyle örnekleyelim. X  markalı bir beyaz eşya bayi, aylık satış kotası ile çalışmakta ve  bayisi olduğu markanın belirli sayıda çamaşır makinesini bir ay  içerisinde fabrikadan satın almak zorundadır. En azından parayı geri  almak için satın aldığı çamaşır makinelerini kısa sürede satarak para  kazanmak ister.

Piyasa koşulları veya mevsimsel sebeplerden dolayı bu çamaşır  makinelerini her ay son kullanıcıya satamayan bayi, spot piyasaya  yönelir. Spot mallar için kabul noktaları ile iletişime geçer ve  istediği kadar çamaşır makinesini daha az kar marjı bedellerini kabul  ederek satar. Elbette satış fiyatı da yetkili mağaza satış fiyatından  daha düşük olur. Çünkü marka ile anlaşması gereği stokunu satması ve  tüketmesi gerekir. Spot pazarının oluşmasının ve fiyatların daha düşük  belirlenmesinin ana sebebi budur. Perakendeci fabrikadan aldığı fiyatın  altında satış yaptığı için spot piyasa tüccarı bu ürünü ucuza alıp küçük  bir kârla satar.

Herhangi bir ürün için bir spot piyasa olabilir. İzmir Spot Depo ikinci  el alım satım işletmemizde genel olarak beyaz eşya, buzdolabı, çamaşır  makinesi, fırın, elektrik süpürgesi, klima, LED TV ve bulaşık makinesi  ürünleri bu şekilde yer almaktadır. Bununla birlikte mobilya sektöründen  de pek çok spot ürün mağazalarımızda satılmaktadır. Müşterilerimizin  çoğu ikinci el eşya ile spot eşya arasındaki farkı bilmemektedir.  Dilerseniz bu detaylardan bahsederek konuyu kapatalım.

Spot eşya sıfırdır. Hiç kullanılmamıştır. Ambalajı hiç açılmamıştır.

Spot ürünlerin çoğunlukla garantisi vardır. Ancak önemli nokta bu  garanti, henüz hizmete girmemiş bir ürünler içindir. Yani garanti  kurulumu yapılmamış ürünler için geçerlidir. Çok kısa bir süre önce dahi  ambalajı açılıp servis tarafından montajı ve kurulumu yapılan her ürün  kullanılmış sayılır. Elbette uzun günler kullanılmış eşyalarla  karşılaştırılamaz, ancak sıfır olarak da derecelendirilemez. Kullanılmış  ürünler için garanti yoktur. Yani ambalajı açılmış, servis tarafından  kurulmuş her ürün ister bir gün ister yıllarca olsun ikinci el eşya  olarak sınıflandırılır. Spot ürünler daha fazla bedelle ücretlendirilir,  ikinci el kullanılmış mallar ise sahiplerinden çok daha düşük bedeller  ile alımı yapılır.

Ev sahipleri, şimdi de yılbaşı zammı istiyor

  

Bazı ev sahipleri, kontrat dönemi bitmemesine rağmen maaşlara yapılacak zamları gerekçe göstererek yılbaşında da kiralara zam istemeye başladı.


 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, “Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayı değişim oranları açıklandı.


TÜFE açıklandı

Buna göre iş yerleri için yıllık kira artışı yüzde 70,36 ile rekor seviyeye ulaştı. Konutlar ise 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 akşamına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde yüzde 25 oranında net bir artış oranı söz konusu. Özellikle de home ofislerde iş yeri olarak kullanılıyor ise onlarda da kira artışı iş yeri artışına tabii” dedi.

‘Yüzde 25’e uyulmuyor’

Gayrimenkuldeki fiyat artışları nedeniyle birçok şehirde ev sahipleri kiraları iki katına çıkardığını kaydeden Akdoğan, “Yüzde 25’lik zam sınırına uyanların sayısı çok az. Ancak yapılan artışlara rağmen yılbaşının yaklaşmasıyla ev sahiplerinden tekrardan zam talepleri gelmeye başladı. Fakat zamlar, kontratın yenilendiği ayda yılda bir kere yapılır. Yılbaşında maaşlara gelecek zamlar, nedeniyle zam talep edilemez” diye konuştu.

‘Evden çıkaramaz’

 Ev sahibinin haklı bir nedeni olmadan kiracısının çıkaramayacağını aktaran Akdoğan, “Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” ifadelerini kullandı.

‘Kira tespit davası açabilir’

Akdoğan kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan zam sorunun davayla çözülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar veriyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekiyor.”


 

istanbul yabancıların tercihi

Yabancılar en çok bu şehirden ev aldı

 

 

 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, 1 milyon 531 bin  180 yabancı vatandaşın ikamet ettiği Türkiye genelinde, Antalya 102 bini  aşan yabancı sayısıyla ilk sıralarda yer alıyor. 

 

 Antalya hem turist hem de göç alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu Antalya  Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçları  değerlendirildiğinde, 2018 yılında 75 bin 822 olan yerleşik yabancı  vatandaşın ikamet ettiği Antalya, geçen yıl başka ülkelerden 26 bin 821  kişi daha göç aldı. Akşam'da yer alan habere göre; 1 milyon 531 bin 180  yabancı vatandaşın ikamet ettiği Türkiye genelinde, Antalya 102 bini  aşan yabancı sayısıyla ilk sıralarda bulunuyor. 

 

RUSLAR İLK SIRADA


Toplamda 100’ü aşkın ülkeden Antalya’ya yerleşen yabancılar, başta  turizm sektörü olmak üzere birçok alanda faaliyette bulunan iş  kollarında çalışıyor. Antalya’da bulunan yerleşik yabancıların önemli  bölümünü ise tarım sektöründekiler ve emekliler meydana getiriyor.  Antalya’da yerleşik yabancılar arasında, turist sayısında olduğu gibi  yine Ruslar ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda 10 bin  civarındaki Rusya Federasyonu vatandaşı sayısı, 31 Aralık 2019  itibarıyla 16 bin 724 oldu. Rusların en çok tercih ettiği ilçe 6 bin 525  kişiyle Alanya olurken, 3 bin 996 kişiyle Konyaaltı, 2 bin 802 kişiyle  Muratpaşa ve 1004 kişiyle Kemer izledi.


İRAN VE ALMANYA 3’TE 


Antalya’da yaşamak isteyen yabancılar sıralamasında geçen yıllarda  ikinci olan Almanları, 2019’da İranlılar geçti. İkinci İran’dan 9 bin  778, üçüncü Almanya’dan 9 bin 224, dördüncü Kazakistan’dan 9 bin 77,  beşinci Kırgızistan 7 bin 916 kişi Antalya’da yaşıyor.


 

HER KITADAN İNSAN YAŞIYOR


Asya'dan Avrupa’ya, Amerika’dan Afrika’ya her milletten insanın  ikamet ettiği Antalya’yı, bölgesel olarak değerlendirildiğinde ise en  çok Rusya ve çevresinde bulunan ülkelerle Türki cumhuriyetlerinden  gelenler seçiyor. Buralarda bulunan ülkelerden 55 bin üzerinde insan  Antalya’da ikameti tercih etti. Bölgesel olarak ikinci sırada Ortadoğu  ülkeleri var. Bu bölgeden 22 binin üzerinde kişi Antalya’ya yerleşti.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN İLÇE ALANYA OLDU

Yabancı nüfusun yaşaması amacıyla seçtiği ilçeler sıralamasında  toplam 29 bin 835 kişiyle Alanya birinci sıraya yerleşti. 

İkinci sırada  24 bin 928 kişiyle Muratpaşa, üçüncü sırada ise 18 bin 509 kişiyle  Konyaaltı yer aldı. Antalya’nın diğer ilçelerinde bulunan yabancı nüfus  sayısı ise şu şekilde:


Kepez 7 bin 876, 

Manavgat 7 bin 197, 

Kemer 5 bin 333, 

Serik 4 bin  268, 

Aksu 1297, 

Döşemealtı 1140, 

Kaş 1014, 

Kumluca 369, 

Finike 263,  

Gazipaşa 251, 

Demre 157, 

Korkuteli 125, 

Elmalı 40, 

Akseki 32, 

İbradı 8. 

Telif Hakkı © 2020 dkbgayrimenkul -  dkbdanismanlik Tüm Hakları Saklıdır.

Derya Perçin Web Sitesi Mimarı İmzalı

  • BULUNDUĞUMUZ PROJELER
  • MİMARİ PROJELER
  • YATIRIM DANIŞMANLIĞI
  • EMLAK HABER
  • İLETİŞİM